marți, 23 iunie 2009

NOAPTEA DE SANZAIENE

Si cum spune romanul si cred ca nu numai "nu suntem supersititziosi dar suntem mereu atentzi la coincidentze", sa vorbesc oleaca despre Noaptea de Sanzaiene sau Dragaica, noaptea 23-24 iunie. Despre Sanzaiene, se spune ca spre deosebire de iele, care sunt zanele rele ale padurii, ele sunt zane bune, frumoase, vesele si tinere.Ele ajutand pe oameni sa-si gaseasca perechea, sa afle viitorul recoltei si sa se tamaduiasca.
Dupa caderea intunericului, pe fiecare deal se aduna copii, flacai si barbati „inarmati” cu torte speciale, numite faclii sau fetere, pe care le invart ca sa arda cat mai tare si sa sara scantei. Feterele cam de un metru si jumatate lungime se invart pana dupa miezul noptii, insotite de strigate si chiuituri.Seara, cand facliile se aprind, lumina se ia de la unul la celalalt, pastrandu-se o distanta de cel putin un metru si ceva intre om si om. Acest lucru se intampla in noaptea de 23 spre 24 iunie, ziua de Sanziene. Dupa ce feterele au ars aproape in intregime, barbatii coboara pe malul raului, pe prund, unde au voie sa vina si fete. Acolo se face un foc mare, peste care sare toata lumea si apoi intra in rau si se scalda, doi cate doi, perechile de indragostiti. Noaptea de Sanziene fiind si o mare sarbatoare a dragostei.Inainte de rasaritul soarelui, pe dealuri si prin holdele de grau, fetele se scalda goale in roua, fara ca nimeni sa se apropie.
Sanzienele reprezinta si un prilej de intalnire a tinerilor ce doresc sa-si uneasca destinele, o sarbatoare iubirii, cinstita cum se cuvine, cu cantec si joc. In ajunul Sanzienelor, fetele si baietii care urmeaza a se casatori se aduna spre seara in sat. E veselie, voie buna si toata lumea e cu sufletul deschis.
Tre sa-l deschid si eu?Sufletul. Creca e timpul pentru dragoste sau cine stie....

PREGATIRI PENTRU TARGUL MESTESUGARILOR

Cum se face oare ca niciodata nu fac pentru targurile astea atat cat imi propun... si de exemplu, acum am in camera o gramada de materiale, vreo patru gentzi sau ce or fi alea, incepute, masina de cusut in functiune...si eu uite ce fac...pierd timpul pe net...defapt nu-l pierd ca postez ceva nou aici. hai sa-ti arat ce am facut pana acum:
Traistutza asta portocalie cu mere e facuta dintr-o fata de masa, si ce sa fac eu cu fete de masa, cand eu nu gatesc niciodata nimik, ma mir ca mai am masa. Dar stiu evident sa iau cate o rosie din frigider si sa o mestec in drum spre camera cu masina de cusut.
Aceasta geanta cu vrabie verde mi s-a spus ca e penibila, da am auzit asta doar de la oamenii care nu imi plac, dar mie mi se pare asha simpatica! Evident concluzia mea a fost ca acei oameni nu se pricep si nu stiu sa aprecieze ceva original, daca asta inseamna original:). Sa nu uit sa spun ca e facuta din aceiasi fatza de masa, sa nu cumva sa nu pierd vreun metru. E pictata cu vopsea speciala pentru tzesaturi iar toarta sau ce e aia e facuta din sfori si bucatzi de jaluzele si bilutze de lemn.
Gentutza rosie mi s-a spus ca seamana cu o fustitza scotziana, eu cand am facut-o chiar nu m-am gandit la asha ceva. Este din in si este facuta dintr-o bucata de draperie, se inchide cu scai si m-am chinuit o gramada sa-i pun captusheala, nu ca ar fi fost prea greu ci pentru ca nu ma pricep.

Urmatoarea geanta este facuta din nu stiu ce...creca era o bucata de pilota, ca are in interor o chestie parca era motan, cand am desfacut-o, pufoasa, ma gadila si ma enerva. Si din cauza asta am rupt 4 ace de la masina de cusut. Evident m-am dus la moshul enervant de la mercerie, cu care tre sa te portzi cu manushi sa-ti vanda ceva, un fel de Hitler, nu stiu. Da ce-am cu saracu Hitler acum??Materialul verde este in,stelutzele sunt facute cu vopsea pentru tzesaturi, se inchide cu fermoar si are captusheala verde de bumbac.
Voi reveni cu o noua postare si evident cu poze cu gentzi noi, nu mai stau cu voi ca am multa multa treaba.