marți, 23 iunie 2009

NOAPTEA DE SANZAIENE

Si cum spune romanul si cred ca nu numai "nu suntem supersititziosi dar suntem mereu atentzi la coincidentze", sa vorbesc oleaca despre Noaptea de Sanzaiene sau Dragaica, noaptea 23-24 iunie. Despre Sanzaiene, se spune ca spre deosebire de iele, care sunt zanele rele ale padurii, ele sunt zane bune, frumoase, vesele si tinere.Ele ajutand pe oameni sa-si gaseasca perechea, sa afle viitorul recoltei si sa se tamaduiasca.
Dupa caderea intunericului, pe fiecare deal se aduna copii, flacai si barbati „inarmati” cu torte speciale, numite faclii sau fetere, pe care le invart ca sa arda cat mai tare si sa sara scantei. Feterele cam de un metru si jumatate lungime se invart pana dupa miezul noptii, insotite de strigate si chiuituri.Seara, cand facliile se aprind, lumina se ia de la unul la celalalt, pastrandu-se o distanta de cel putin un metru si ceva intre om si om. Acest lucru se intampla in noaptea de 23 spre 24 iunie, ziua de Sanziene. Dupa ce feterele au ars aproape in intregime, barbatii coboara pe malul raului, pe prund, unde au voie sa vina si fete. Acolo se face un foc mare, peste care sare toata lumea si apoi intra in rau si se scalda, doi cate doi, perechile de indragostiti. Noaptea de Sanziene fiind si o mare sarbatoare a dragostei.Inainte de rasaritul soarelui, pe dealuri si prin holdele de grau, fetele se scalda goale in roua, fara ca nimeni sa se apropie.
Sanzienele reprezinta si un prilej de intalnire a tinerilor ce doresc sa-si uneasca destinele, o sarbatoare iubirii, cinstita cum se cuvine, cu cantec si joc. In ajunul Sanzienelor, fetele si baietii care urmeaza a se casatori se aduna spre seara in sat. E veselie, voie buna si toata lumea e cu sufletul deschis.
Tre sa-l deschid si eu?Sufletul. Creca e timpul pentru dragoste sau cine stie....

2 comentarii:

andrei spunea...

din cate stiu eu in noaptea de sanzaiene trebuie sa-ti visezi ursitul. ce ai visat frumoaso?care o fi norocosul ala? poate daca te-ai uita si tu la barbatii din jur , avand in vedere ca treci pe langa toti ca si cum nu exista, ai vedea ca sunt multi care te admira si avea si ce sa visezi.cam prea singurica...nu e pacat? oricum e de ajuns sa faci un singur semn si ai putea alege, dar nasul e prea sus si cred ca prea pretentzioasa si pretzioasa. ghinionul nostru:). oricum te pup, esti o dulce!

Whatafy spunea...

tot timpul am putea fi cu sufletele deschise, cred ca ar fi mai bine, nu?